Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Σπασμένα νύχια, τέλος!

Σπασμένα ή ξεφλουδισμένα νύχια, ένα τεράστιο πρόβλημα που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν! Ποιος είναι όμως ο λόγος που συμβαίνει και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε; Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, δεν χρειάζονται μόνο τα κατάλληλα προϊόντα, αλλά και η βαθιά γνώση του θέματος που θα σας δώσει να καταλάβετε γιατί σας συμβαίνει.


Ποιοι είναι οι λόγοι;

Οι λόγοι που σπάνε τα νύχια είναι κυρίως η αφυδάτωση και οι κακές συνήθειες της καθημερινότητας, όπως η κακή διατροφή (χαμηλή σε παράγοντες αιμοποίησης, ασβέστιο, βιταμίνες), η υπερβολική έκθεση σε νερό, απορρυπαντικά και κοσμητικούς παράγοντες των νυχιών, που αδυνατίζουν το νύχι, καθώς και τα στενά υποδήματα που επιβαρύνουν και αλλοιώνουν τα νύχια των ποδιών.

Πέρα όμως από τα καθημερινά αίτια, υπάρχουν και παθολογικά αίτια που ευθύνονται για τα σπασμένα νύχια. Αυτά είναι: τοπικές λοιμώξεις, δερματικά νοσήματα όπως η ψωρίαση, παθήσεις υποκείμενων ιστών αρθρώσεων, παθήσεις εντέρου, ηπατικά νοσήματα, παθήσεις αίματος, παθήσεις πνεύμονα, αγγειακά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, αλλεργία, διαβήτης, καρκινώματα, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, άγχος και κληρονομικοί παράγοντες.


Λύσεις

Η λύση του προβλήματος έχει πολλές εκδοχές. Καταρχήν, η πιο απλή εκδοχή για να κρατήσετε τα νύχια σας υγιή είναι να χρησιμοποιείτε βερνίκι ή βάση νυχιών για την προστασία τους και η συνεχής εφαρμογή κρέμας χεριών για την ενυδάτωση τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιστοί του νυχιού είναι εύκαμπτοι και του προσδίδουν πλαστικότητα χάρη στο νερό που διαθέτουν. Επομένως αν αφυδατωθεί η πλάκα του νυχιού, η περιεκτικότητά της σε νερό δεν μπορεί ποτέ να αποκατασταθεί πλήρως κι έτσι τα νύχια γίνονται εύθραυστα. Γι’ αυτό, είναι άσκοπο να πλένετε με επιθετικό τρόπο τα νύχια σας αν δεν είναι βρόμικα.

Τα απολυμαντικά χεριών χωρίς νερό, μπορεί να είναι μια πολύ καλή και εύκολη λύση για τον καθαρισμό τους, αλλά η συχνή χρήση τους οδηγεί σε αφυδάτωση της πλάκας των νυχιών σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το παραδοσιακό πλύσιμο με νερό και σαπούνι. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται ειδικά από τα άτομα που πάσχουν από εύθραυστα νύχια.

Τα νύχια μπορεί επίσης να γίνουν εύθραυστα εξαιτίας της χρήσης υγρών που περιέχουν αμμωνία, λευκαντικό και ισχυρά απορρυπαντικά. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να φοράμε γάντια όταν κάνουμε δουλειές (όπως οικιακές, νοσηλευτικές εργασίες, κομμωτική, κηπουρική κ.ά.) και ειδικότερα όταν τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με απορρυπαντικά που περιέχουν αμμωνία, λευκαντικό και ισχυρά απορρυπαντικά.

Άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης είναι να πίνετε περισσότερα υγρά και να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό λάδι που εισχωρεί στην πλάκα του νυχιού, παράλληλα με μια κρέμα χεριών που θα ενυδατώνει τόσο την πλάκα του νυχιού, όσο και τα πετσάκια γύρω από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε ότι με το πέρας λιγότερο από 5 μηνών τα νύχια σας θα έχουν συνέλθει.

Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα που πρέπει να προσέξετε, αφού σαν κομμάτι του οργανισμού σας, τα νύχια επηρεάζονται και από την διατροφή σας, γι’αυτό καταναλώστε περισσότερο κουνουπίδι, σόγια, καρύδια και φακές, τα οποία είναι πλούσια σε βιοτίνη, μια βιταμίνη που αποτρέπει το σκίσιμο και το σπάσιμό τους. Τα Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία θα βρείτε σχεδόν σε όλες τις τροφές και κυρίως στα φυτικά έλαια, είναι εξίσου ικανά να δυναμώσουν τα νύχια σας.

Το μασάζ είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για τα ωραία χέρια, αφού ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Για την περιποίηση τους θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση ξεβαφτικών μόνο με ασετόν και να προτιμάτε προϊόντα που περιέχουν έλαια, έτσι ώστε να αποφύγετε την απολιπιδίωση των νυχιών από τα φυσικά λιπίδιά τους.

Αποφύγετε να ξύνετε το βερνίκι νυχιών ή να χρησιμοποιείτε μεταλλικά εργαλεία (παρά μόνο αν είστε ειδικός) για να σπρώξετε τα πετσάκια γιατί εκτός από τον κίνδυνο τραυματισμού μπορεί να καταστρέψετε τα προστατευτικά κύτταρα της επιφάνειας του νυχιού. Προσοχή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα αφήνετε τουλάχιστον μία μέρα άβαφα για να αναπνεύσουν. Μην λιμάρετε τα νύχια σας αφού τα ξεβάψετε, αλλά προτιμήστε να τα αφήσετε να στεγνώσουν, έτσι ώστε να μην σπάσουν, αφού όταν είναι υγρά σπάνε ευκολότερα.

Για το λιμάρισμα να χρησιμοποιείτε χάρτινη και όχι μεταλλική λίμα, να τα φροντίζετε κάθε 7-10 μέρες και να προσέχετε ιδιαίτερα στη χρήση εργαλείων μανικιούρ και πεντικιούρ, για να μην τραυματίσετε τα νύχια και τους προκαλέσετε μολύνσεις στο επωνύχιο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα μεγάλα νύχια, τα οποία δεν πρέπει να κόβονται, αλλά μόνο να λιμάρονται, αφού το κόψιμο μπορεί να προκαλέσει και τη θραύση τους. Επίσης, αξίζει να τονιστεί πως ο σωστός τρόπος για να λιμάρετε τα νύχια σας είναι να κρατάτε τη λίμα σε γωνία 45 μοιρών και όχι κάθετα, γιατί με την κάθετη εφαρμογή, μπορεί να κάνετε τα νύχια σας να ξεφλουδίσουν.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να μην βάφετε τα νύχια σας πάνω από το ξεφτισμένο μανό, γιατί μπορεί να εμφανισθούν κοκκία στην κερατίνη του νυχιού, και να αποφεύγετε την εφαρμογή ψεύτικων (ακρυλικών) νυχιών χωρίς την έγκριση του δερματολόγου σας.

Ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί θραύση και ξεφλούδισμα είναι η ονυχοφαγία, μια συνήθεια που δυστυχώς μπορεί να καταστρέψει το νύχι και τα πετσάκια και να προκαλέσει παραμόρφωση ή αφύσικη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταφέρετε στο νύχι βλαβερούς οργανισμούς οι οποίοι προκαλούν μολύνσεις ή ακόμη και αύξηση των πιθανοτήτων να πάθετε κρυολόγημα ή γρίπη.


Χρήσιμες συμβουλές

1) Πριν εφαρμόσετε το βερνίκι βάλτε οπωσδήποτε μια βάση. Δεν θα δώσει μόνο μεγαλύτερη διάρκεια στο μανικιούρ σας, αλλά θα προστατεύσει και το νύχι σας, έτσι ώστε να μην λεκιάσει από το χρώμα. Αν τα βάψετε με σκούρο μανό προτιμήστε να απλώσετε 2-3 λεπτές στρώσεις παρά μία παχιά στρώση. Γενικότερα πάντως, μην απλώνετε το βερνίκι μέχρι τις άκρες των νυχιών.

2) Αν έχουν λεκιάσει τα νύχια σας ή έχουν κιτρινίσει βυθίστε τις άκρες τους σε ένα ένα κομμένο λεμόνι για 15 δευτερόλεπτα και μετά πλύνετε τα χέρια σας για να μην αφυδατωθούν. Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο χυμό λεμονιού δρα σαν λευκαντικό.

3) Για να μην ξεφλουδίζουν και σπάνε τα νύχια σας κάντε μια μάσκα με ελαιόλαδο και φύλλα ελιάς, τα οποία έχουν μαλακτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα ζεστάνετε σε ένα ένα κατσαρολάκι ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέτετε μερικά φύλλα ελιάς κομμένα σε κομματάκια. Αφήστε το μείγμα για περίπου 30’ και στη συνέχεια προσθέστε 3-4 κουταλιές από χυμό φρέσκου λεμονιού, το οποίο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και ενισχύει το δέρμα, προστατεύοντας από μυκητιάσεις. Ανακατέψτε το καλά και περάστε τα νύχια σας και το τριγύρω δέρμα.

Contact us